Vragen en antwoorden Over Europa
Over Europa is een informatiecampagne van de Rijksoverheid over de Europese Unie (EU). Het doel is om Nederlanders informatie te geven: over de EU en de rol van Nederland in de EU. En met hen daarover in gesprek te gaan. De campagne loopt van 2024 tot en met 2025. Hieronder vind je een aantal vragen en antwoorden over de campagne.
Staat het antwoord op je vraag er niet bij? Stuur dan een e-mail naar overeuropa@minbuza.nl.
De informatiecampagne
Het kabinet maakt in de EU afspraken met 26 andere landen. Daarom kunnen we bijvoorbeeld in alle landen van de EU mobiel bellen en internetten zonder extra kosten. En daarom kunnen we vrij reizen, zonder controles aan de grenzen. Maar er worden nog veel meer afspraken gemaakt in de EU. Bijvoorbeeld over onderwerpen als voedsel, energie, klimaatverandering, vrede, internet en privacy. Al die afspraken hebben invloed op het leven van Nederlanders. Daarom vindt dhet kabinet het belangrijk dat Nederlanders meer te weten komen over de EU, en de rol van Nederland in de EU.
De campagne en de gesprekken zijn bedoeld voor Nederlanders uit alle lagen van de samenleving. Met speciale aandacht voor Nederlanders die soms weinig kennis hebben van de EU, en die de overheid beter wil bereiken. Over Europa is een vervolg op Kijk op Europa. Dat was een serie van gesprekken met Nederlanders. Die gesprekken vonden plaats in 2021 en 2022. De deelnemers vroegen daarin om meer informatie over de EU. En ze vroegen om vaker het gesprek over Nederland in de EU aan te gaan. Bekijk de uitkomsten van Kijk op Europa.
Het doel van de campagne is om Nederlanders duidelijke informatie te geven. De overheid heeft een informatieplicht en geeft daarom ook uitleg over het werk van Nederland in de EU. Europese samenwerking en Europese onderwerpen kunnen ingewikkeld zijn. Er zitten voordelen en nadelen aan. Niet elk land heeft dezelfde mening. Daarom is over veel onderwerpen discussie. Denk aan klimaat, veiligheid of migratie. Om het Nederlandse beleid in de EU te snappen, is kennis nodig: over de organisatie en de werking van de EU. En over de voordelen en nadelen hiervan. Daarom wil het kabinet dat Nederlanders meer te weten komen over de EU. De overheid kiest hiervoor een persoonlijke aanpak: door met Nederlanders in gesprek te gaan. In alle twaalf provincies.
Het ministerie van Buitenlandse Zaken organiseert de informatiecampagne en de gesprekken. Het ministerie doet dat in opdracht van de het kabinet en werkt nauw samen met andere ministeries en (lokale) overheden.
De hele campagne loopt twee jaar. In 2024 en 2025 krijgen Nederlanders op verschillende manieren informatie over de EU. Ook zijn er dan gesprekken met verschillende groepen Nederlanders. Daarnaast is er een landelijk evenement rondom de Dag van Europa. Die is op 9 mei 2024. Dit is de dag waarop de vrede en eenheid van Europa gevierd worden.
In opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken wordt onderzocht hoeveel Nederlanders de informatiecampagne gezien hebben (in vaktaal: de absolute bereikcijfers). Daarnaast worden de effecten van de gesprekken bekeken.
Gesprekken met Nederlanders
Het kabinet wil graag weten hoe Nederlanders over de EU denken, en wat ze ervan weten. Want het kabinet maakt plannen en spreekt in de EU namens Nederland. En dus ook namens de inwoners van Nederland. Welke Europese onderwerpen vinden Nederlanders belangrijk? Wat doet het kabinet met die onderwerpen in de EU? En wat vinden Nederlanders daarvan? Wat gaat er volgens hen goed en wat kan beter? Daarom zijn die gesprekken: om daarover te praten en naar elkaar te luisteren.
De gesprekken zijn door heel Nederland én online. Voor een deel van de gesprekken worden ook Nederlanders uit het Caribisch deel van het Koninkrijk uitgenodigd.
Dat gebeurt op plekken in het land waar veel Nederlanders komen. Denk aan bibliotheken en buurthuizen. Of online via sociale media en bepaalde websites. Daar kunnen Nederlanders bijvoorbeeld korte informatievideo’s bekijken. Deze video’s laten zien wat de EU is en wat Nederland in de EU doet. En welke invloed de EU heeft op het leven van verschillende Nederlanders. De inhoud van de video’s sluit zo veel mogelijk aan bij hun interesses.
De onderwerpen van de gesprekken verschillen per groep. Het zijn onderwerpen die de deelnemers zélf belangrijk vinden. Of onderwerpen die in hun omgeving spelen. Bijvoorbeeld vrij reizen, voedsel, energie, duurzaamheid, vrede, cybercrime, of (online) veiligheid.
Ja, graag zelfs. Iedereen mag onderwerpen voorstellen, zolang ze met Nederland in de EU te maken hebben. Een doel van de campagne is namelijk om erachter te komen welke EU-onderwerpen Nederlanders belangrijk vinden, en hen daarover te informeren.
Na de gesprekken worden alle onderwerpen en ideeën verzameld. Een verslag hiervan komt op deze website (Over Europa). Dit verslag wordt ook gedeeld met het parlement en de Nederlandse regering. De informatie kan gebruikt worden voor Nederlands beleid in de EU.