Tijdlijn
De nationale burgerdialoog Kijk op Europa ging van start op 1 september 2021 en liep door tot het voorjaar van 2022. Het kabinet deelde toen de resultaten met de Europese Commissie, de Raad van Europa en het Europees Parlement. Op deze pagina vind je de belangrijkste data.
Kijk op Europa
Dit zijn de belangrijkste mijlpalen voor de Nederlandse burgerdialoog Kijk op Europa; onderdeel van de Conferentie over de toekomst van Europa.
-
2022
-
Op 9 mei 2022 verscheen het eindverslag met de aanbevelingen vanuit heel Europa. Dit verslag (met daarin ook de Nederlandse inbreng) gaat naar het voorzitterschap van de Conferentie over de toekomst van Europa. De ideeën van inwoners worden gebruikt om toekomstplannen te maken voor Europa.
-
Op 8 maart 2022 deelde het kabinet de Nederlandse resultaten in het eindrapport ‘Onze kijk op Europa’ met de Europese Commissie, de Raad van Europa en het Europees Parlement.
Lees het nieuwsbericht over het eindrapport van Kijk op Europa.
-
Op 25 februari 2022 verscheen het rapport met de resultaten van de open online tools over alle negen thema’s: Online wereld, Europese Democratie, Economie en Banen, Onderwijs, Cultuur, Jongeren, Sport en , Veiligheid en Rechtsstaat, EU in de Wereld, Gezondheid, Klimaatverandering en Milieu en Migratie en Vluchtelingen.
Lees het nieuwsbericht over het rapport met de resutaten van de open online tools.
-
Op 14 januari 2022 verscheen het derde rapport Meningen, ideeën en aanbevelingen over de overige thema’s: EU in de Wereld, Gezondheid, Klimaatverandering en Milieu en Migratie en Vluchtelingen.
Lees het nieuwsbericht over het derde rapport van Kijk op Europa.
-
-
2021
-
Op 3 december 2021 verscheen het tweede rapport Meningen, ideeën en aanbevelingen over de thema's: Online wereld, Europese Democratie, Economie en Banen, Onderwijs, Cultuur, Jongeren, Sport en Veiligheid en Rechtsstaat.
Lees het nieuwsbericht over het tweede rapport van Kijk op Europa.
-
Op 15 november eindigde de online burgerdialoog: de vragenlijst en swipe-tool.
Lees het nieuwsbericht over het einde van de online burgerdialoog.
-
De burgerdialoog Kijk op Europa begon met een panelonderzoek onder een representatieve groep Nederlanders. Op 8 oktober deelden we de resultaten van dit onderzoek in een eerste tussenrapport: de eerste inzichten en vervolgvragen.
Lees het nieuwsbericht over het eerste tussenrapport van Kijk op Europa.
-
Vanaf 1 september konden alle Nederlanders hun mening en ideeën delen over de EU. Dat kon op verschillende manieren. Bijvoorbeeld door een vragenlijst in te vullen of door je mening geven over een aantal stellingen met de tool ‘Swipen naar de toekomst’.
Ook vonden er in de loop van het najaar verschillende representatieve panelgesprekken en themadialogen plaats. Zo was er een bijeenkomst van de Turkse gemeenschap in Schiedam, en gingen Nederlanders in Zoetermeer in gesprek met minister Knapen van Buitenlandse Zaken.
-